Advent harmadik vasárnapja – az öröm hete

2016-12-12

Elérkeztünk advent harmadik vasárnapjához, mely az örömről szól. Az öröm nagyon fontos eleme életünknek, hiszen e nélkül sivárak lennének mindennapjaink. Mégis sokszor nem érezzük az örömöt, mert lefoglalnak a mindennapi teendőink, hogy mindent el tudjunk végezni, amit kell: munka, család, főzés, házimunka… Ráadásul sokszor stresszelünk is ezek miatt, ami megakadályozza, hogy örüljünk. Manapság sok ember életéből hiányzik a napi szintű öröm, pont az előbb említettek miatt. Pedig fontos lenne, hogy minden nap tudjunk örülni valaminek.

Az örömhöz nem kellenek nagy dolgok, csupán a gondolkodásunkat kell egy kicsit megváltoztatnunk, jobban kell fókuszálnunk a jó dolgokra, hogy az élet apró csodáit észrevegyük. Akár egy olyan kis dolognak is örülhetünk, minthogy kinyílt az egyik virágunk, hogy ránk mosolygott valaki, vagy valaki maga elé engedett a pénztárnál a sorban, amikor csak két kiflit vettünk, hogy szépen süt a nap, vagy látunk egy gyönyörű, színes lombozatú fát. Ha kinyitjuk a szemünket, és nem csak nézünk vele, hanem látunk is, akkor észrevesszük ezeket az apró örömöket is az életben, és máris sokkal boldogabbak leszünk.

Kutatók rájöttek arra, hogy a hála érzése is sokat segít a boldogság eléréséhez. Mégpedig azért, mert ha hálásak vagyunk valakinek, akkor úgy gondoljuk, hogy jó történt velünk, hogy jót cselekedtek velünk, és ennek örülünk, és ebből a jóból másnak is akarunk adni, viszonozni szeretnénk, ha nem is feltétlenül annak, aki adta, de valakivel mi is szeretnénk jót cselekedni. A mai világban kevés ember, kevés dolog miatt érzünk hálát, mert sajnos a jót nagyon hamar megszokjuk, ezáltal természetesnek vesszük, és megfeledkezünk arról, hogy ez nem annyira természetes, nem mindenkinek adatik meg. Hálás lehetsz például azért is, mert van munkád, vagy hogy kedvesek a munkatársaid, hogy szeretitek egymást a pároddal, még ha néha vannak is nehézségek, hogy egészséges a családod, hogy szép házban élsz, hogy jót játszottál a gyermekeddel, stb. Ezeket a legtöbbünk teljesen természetesnek veszi, pedig nem az. Legtöbbször akkor szoktunk erre rájönni, amikor valamelyiket elveszítjük, például, ha betegek leszünk, akkor értékeljük igazán az egészséget, és így tovább.

kép

Pedig ezekért mindig hálát lehetne adni, ezt be kellene iktatnunk az életünkbe. Ebben segít a hálanapló vezetése is. Ez egy nagyon egyszerű dolog, fogunk egy füzetet, lehetőség szerint olyat, amire jó ránézni, amit szeretünk (például egyet az én illusztrált füzeteim közül), és kialakítunk egy napi rutint, hogy minden nap ugyanakkor írunk bele (például este lefekvés előtt, és akkor tárolhatjuk az éjjeliszekrényen is). Annyit kell tennünk, hogy minden nap leírunk 10 dolgot, amiért hálásak vagyunk (vagy amennyit szeretnénk). Gondoljuk át, hogy mi történt velünk aznap, és találjuk meg, hogy miért lehetünk hálásak. A fent említett apróságokat is vegyük észre, amiért hálásak lehetünk, illetve amit alapvetőnek gondolunk, azért is adjunk hálát, meg persze azokért a jó dolgokért, ami aznap történt velünk.  Ez 5-10 percet vesz csak igénybe, de sokkal boldogabb életet élhetünk általa.

Eleinte lehet, hogy nehezen tudunk összeszedni minden napra 10 dolgot, amiért hálásak vagyunk, de idővel egyre könnyebb lesz, mert rááll a szemünk és az agyunk ezekre a dolgokra. Nekem is nehéz volt eleinte ennyi dolgot összeszednem, de ha jól átgondolja az ember, akkor sikerül. Néhány konkrét példa, hogy én miért adok hálát:

  • hálás vagyok, hogy egészséges vagyok
  • hálás vagyok, hogy kinyílt a hawai rózsám
  • hálás vagyok, hogy a családom egészséges
  • hálás vagyok, hogy van lehetőségünk elmenni érdekes programokra (ide konkrétumot is szoktam írni)
  • hálás vagyok, hogy szeretet vesz körül
  • hálás vagyok, hogy bekerültem az Iparművészeti Múzeum Creative Arts Fair vásárára
  • hálás vagyok, hogy van ihletem a festéshez
  • hálás vagyok, hogy van egy biztos munkahelyem
  • hálás vagyok a szuper családomért
  • hálás vagyok a jó napomért

Ettől is leszünk boldogabbak, hogy jobban figyelünk a pozitív, jó dolgokra az életünkben, nem siklunk el felettük.

Hálanaplót a legjobb ilyen vidám, színes füzetekbe írni, hogy eleve már ránézve is jobb kedvünk legyen tőle.

 

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Az advent és a karácsony lényege  -  elolvasom

Advent első vasárnapja – a hit hete  -  elolvasom

Advent második vasárnapja – a remény hete  -  elolvasom