Az advent és a karácsony lényege

2016-11-23

A mai világban sokszor már elveszti a karácsony, az advent az eredeti mivoltát. Minden arról szól, hogy vegyél drága ajándékot, mert csak attól lesznek boldogak a szeretteid. Hogy vegyél sok dekorációt, karácsonyfadíszt, kis gyertyát, mikulást, stb., hogy ezzel hozd közelebb magadhoz a karácsonyt. Hogy vegyél sok kaját, csapjál lakomát. Pedig ez az ünnep valójában nem erről szól, csak a rohanó, elüzletiesedett, stresszes világunkban fordítjuk le magunknak erre.

Valójában ez az ünnep nem a külsőségekről szól, hanem arról, hogy magunkba nézzünk, és megtisztítsuk lelkünket és elménket, de ezt nagy részünk már elfelejtette. Pedig ez nagyon hasznos lenne mindannyiunk számára. Alapvető problémánk az, hogy a felgyorsult világunkban nagyon keveset gondolkodunk az emberi kapcsolatainkról, önmagunkról, saját magunk fejlesztéséről, érzéseinkről… Vagy ha gondolunk is rá, akkor is csak akkor, amikor ezek kapcsán valamilyen probléma merül fel, ha éppen veszekedtünk kedvesünkkel, ha nem érezzük jól magunkat, ha nem szeretjük a munkánkat, és így tovább. Fontos lenne rendszeresen megvizsgálnunk önmagunkat, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben? Hogy elértük-e a céljainkat? Vagy egyáltalán tettünk-e értük valamit? Hogy embertársainkkal jól bánunk-e, vagy csak megszoktuk, hogy itt vannak nekünk, és mindenben segítenek? Hogy önmagunkkal rendben vagyunk-e, vagy tudat alatt valamit cipelünk magunkkal: elrejtett sérelmeket, dühöt, félelmeket…? Ezeket mind-mind fontos lenne végiggondolnunk, hogy életünk rendben legyen, hogy életünket Mi irányítsuk, hogy Te irányítsd a saját életedet, és nem pedig a külvilág, ne csak sodródj az árral! Hiszen ha önmagaddal nem vagy tisztában, akkor hogyan is élhetnéd azt az életet, amit szeretnél? Hogyan lehetnél boldog?

kép 1

Az advent erről szól, arról szól, hogy vizsgáld meg lelkedet, és ha kell, tisztítsd meg azt. A keresztény kultúra szerint erre azért van szükség, hogy az Úr, a kis Jézus eljövetelét tisztán várhassuk. De ha Te nem vagy keresztény, akkor is érdemes ezeket a feladatokat elvégezni magadon, hiszen ezek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az életedet Te irányítsd, hogy boldog legyél.

Az adventi koszorú négy gyertyájának is fontos jelentése van, melyet sokan nem ismernek. A 4 gyertya nem csak az advent vasárnapjait jelenti, nem csak azt jelenti, hogy mennyire van közel a karácsony. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet – ebben a sorrendben. Az egyes adventi heteken ezekkel a fogalmakkal kellene foglalkoznunk, elmélyülnünk a jelentésükben, abban hogy ezek életünk szerves részét képezik-e, és ha nem, akkor miért nem? Min kell változtatnunk ahhoz magunkon, az életünkben, hogy a hit, a remény, az öröm és a szeretet mind az életünk szerves részét képezzék. Mert ezek mind-mind olyan fogalmak, érzések, melyekért saját magunknak kell tennünk, nekünk kell adnunk azért, hogy visszakapjunk belőle.

kép 2

Sokszor érezzük úgy, hogy de hát nem is mi irányítjuk a sorsunkat, minden csak megtörténik, és sokszor egyáltalán nem azok, amiket mi szeretnénk. Sokszor érezzük magunkat rosszkedvűnek, levertnek, dühösnek, pedig sok esetben nincs is rá okunk. Olyan apróságokon tudunk dühöngeni, hogy az előttünk lévő autós miért tököl már ennyit, már régen ki tudott volna kanyarodni, vagy pedig azon kesergünk, hogy a boltban mekkora a pénztárnál a sor. Pedig ezek miatt teljesen felesleges bosszankodni, stresszelni magunkat, mert egyrészt nincs ráhatásunk, másrészt olyan apró kis dolgok, ami miatt nem éri meg felhúzni magunkat. A hozzáállásunk a leglényegesebb ezekhez a dolgokhoz, illetve magához az egész élethez, hiszen ha pozitívan szemléljük az életet, akkor egyébként sem kezdünk el bosszankodni ilyen apró-cseprő dolgokon. Ehhez a pozitív életszemlélethez adok is nemsokára egy blogbejegyzésemben egy kis segítséget. Olvasd majd el azt is.

Ha pedig szeretnél értesülni a megjelenéséről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a lap tetején jobb oldalt.